Chcesz wiedzieć, jak wybrać najlepszą klimatyzację do restauracji, która poradzi sobie z upałami i z gorącem parującym z kuchni? Dowiedz się, na co warto zwracać uwagę i czym kierować się przy wyborze, aby cieszyć klimatyzacją przez długie lata, niezależnie od panującej na zewnątrz pogody.
Wydajność klimatyzatora w restauracji
Wybierając klimatyzację do restauracji, warto pamiętać o kilku istotnych aspektach. Pierwszym z nich jest wydajność zamontowanego sprzętu. Musi być on dobrany do wielkości całego pomieszczenia, które ma być schładzane. Jeśli wydajność klimatyzacji będzie za mała, w niektórych częściach lokalu stale będzie gorąco. Co równie istotne, klimatyzacja będzie cały czas pracować na najwyższych obrotach, co przełoży się na jej głośne działanie bez żadnych przerw. W celu zwiększenia wydajności, warto postawić na dwa klimatyzatory. Jeden z nich powinien znajdować się w kuchni, aby ułatwiać pracę wszystkich kucharzy i pomocy kuchennych. Dzięki nim pomieszczenie będzie wentylowane i chłodne, co zwiększy komfort pracy i gotowania przez kilka godzin.
Jednocześnie wpływa to na higienę wykonywanych czynności, czyli głównie na zmniejszenie potliwości u pracowników. Drugi klimatyzator powinien zamontowany być na sali, na której siedzą goście. To dzięki niemu wszyscy klienci mogą spokojnie ochłonąć po przebywaniu na słońcu. Dobrze wentylowane i schłodzone pomieszczenie sprzyja jedzeniu, dzięki czemu klienci będą mieć duży apetyt na serwowane w lokalu posiłki.
Głośność pracy klimatyzatora
Niezwykle istotnym aspektem w restauracjach jest głośność pracy klimatyzacji. Musi ona być na tyle cicho, aby nie przeszkadzać w spożywaniu posiłków ani w trakcie rozmów. Do restauracji należy wybierać jak najcichsze modele, które nie będą wpływać na otoczenie. Tyczy się to zarówno klimatyzatora umieszczonego w kuchni, jak i na sali. W obu miejscach ludzie muszą mieć możliwość swobodnej rozmowy. Jeśli klimatyzacja będzie działać za głośno, pracownicy i klienci mogą czuć się przytłoczeni dźwiękami, co negatywnie odbija się na opinii restauracji, zaangażowaniu do pracy oraz na apetycie klientów, którzy odwiedzają lokal. Do cichych klimatyzacji należą urządzenia, których głośność pracy nie przekracza 40 dB. Najlepiej byłoby wybierać modele, które charakteryzują się 20 dB bądź jeszcze mniejszymi wartościami. Im cichsza klimatyzacja, tym droższa, ale warto wydać pieniądze, które zwrócą się w trakcie użytkowania, gdy klienci będą mogli swobodnie przesiadywać w lokalu przez długie godziny.
Neutralizacja niepożądanych zapachów
Lokale gastronomiczne najczęściej cieszą się z wielu intensywnych zapachów i aromatów. To nimi właśnie można przyciągać klientów z zewnątrz, którzy wyczuwają piękne wonie i chcą sprawdzić, co można dobrego zjeść w środku. W trakcie upalnych dni zapachy mogą okazać się jednak niebezpieczne dla lokalu. Wewnątrz zamkniętego pomieszczenia zaczyna unosić się woń każdego posiłku, połączona z potem, a do tego może jeszcze z zapachem dymu, jeśli w okolicy jest strefa dla palaczy. Dobrze dobrana klimatyzacja pozwala pozbyć się takich zapachów. Wentylacja pomieszczenia pomaga zachować jego piękny, świeży, aromatyczny zapach, jednocześnie eliminując nieprzyjemne dla klientów wonie unoszące się w powietrzu. Klimatyzator jednocześnie czyści powietrze, pozbywając się z niego alergenów i kurzu, dzięki czemu oczyszcza lokal i zbierające się w nim drobnoustroje.
Dlaczego klimatyzator w restauracji jest niezbędny?
Klimatyzator w restauracji to bardzo ważny element, który może przyciągnąć wielu gości. Ludzie często chowając się w lokalach gastronomicznych, aby odpocząć chwilę przed słońcem i upałem, który panuje na zewnątrz. Dobrze wybrany klimatyzator do restauracji zapewnia cyrkulację powietrza i optymalną temperaturę, która wpływa na wszystkich klientów i pracowników. Dzięki temu każdy może swobodnie czuć się w lokalu, co nie tylko wzmaga apetyt, lecz także zachęca do częstszych odwiedzin. Klimatyzatory w restauracjach latem są praktycznie niezbędne. Potrzebne są one zarówno rozgrzanym klientom pragnącym chwili ochłody, jak i osobom na kuchni, które stoją wiele godzin przy gorących garnkach i patelniach. Klimatyzacja w lokalu gastronomicznym może latem znacznie zwiększyć obroty oraz umożliwić rozwój i zdobycie klientów przychodzących nawet poza gorącym sezonem.